Česnečka
Složky:
- 8 stroužků česneku, oloupaných a nasekaných
- 1 cibule, nasekaná
- 6 brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky
- 6 šálků kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 2 lžíce másla nebo rostlinného oleje
- 1 lžička mleté sladké papriky
- Sůl a pepř podle chuti
- 1/2 šálku kvalitního sýra (např. eidam), nastrouhaného
- Krajíc chleba, nakrájenýho na plátky
- Petrželka na ozdobení
Postup:
-
Připravte základ: Rozehřejte máslo nebo olej ve velkém hrnci na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a smažte ji dozlatova.
-
Přidejte česnek: Přidejte nasekaný česnek a smažte ho asi minutu, dokud nezačne vonět.
-
Přidejte brambory: Přidejte nakrájené brambory a mletou sladkou papriku. Promíchejte a smažte asi 2 minuty.
-
Přidejte vývar: Zalijte směs vývarem a přiveďte k varu. Snížte teplotu a nechte vařit asi 15-20 minut, dokud brambory nejsou měkké.
-
Rozmixujte polévku: Pomocí mixéru rozmixujte polévku dohladka. Pokud preferujete hrubší konzistenci, můžete nechat nějaké kousky brambor.
-
Dokončení: Přidejte sůl a pepř podle chuti. Vařte ještě asi 5 minut.
-
Servírování: Nastrouhejte sýr a přidejte ho do každé porce česnečky. Ozdobte petrželkou a podávejte s krajícem chleba.
-
Podávejte a užívejte si: Česnečka je nejlépe podávaná horká. Dobrou chuť!